Munck Studios Stockholm - Göteborg - Köpenhamn - Trondheim - Amsterdam
Vi gör radio, podcast och TV

Nyheter

Det händer alltid mycket hos oss. Här är det senaste.

Faderskapstestet - ny podd om att vara pappa

Det sanna faderskapstestet kommer inte vid födseln, utan vid pappaledigheten. Idag lanseras Faderskapstestet, en podd om föräldraskap, oro och hur man accepterar att “pappaledig” blir ens enda identitet. Vad är man när man skalar bort allt annat och bara är pappa? Och vilka test utsätts och måste man utsätta sig för för att bli den bästa pappan till sina barn?

Bakom podden står vännerna, programledarna och tidigare kollegorna Rasmus Persson och Emanuel Karlsten som båda är föräldralediga.

- Det är så mycket ångest och otillräcklighet som följer med en pappaledighet och just därför ville vi föra det här samtalet. Det finns gott om föräldrapoddar men knappt någon där mammorna, eller de som burit och fött barnet, inte är närvarande. Att bli pappa är på många sätt att ofrivilligt sätta sig i passagerarsätet och det vill vi prata om, säger Emanuel Karlsten.

- Podden blir som en ventil för oss och ett sätt att skapa de samtal vi sällan hör. Vi försöker våga blotta våra egna ”pappaluckor”, det vi är dåliga på. Otroligt svårt, men viktigt, både för vår egen skull, men kanske också för att någon enstaka kan känna igen sig, säger Rasmus Persson.

I varje avsnitt ger Emanuel och Rasmus varandra konkreta uppgifter och test för att utmana sina egna rädslor och tillkortakommanden som pappor. Allt ifrån att ragga upp andra föräldrar på lekplatsen och besöka öppna förskolan till att  leva sig in i barnlekar eller läsa sagor med inlevelse. Lyssnarna får följa med på pappaträffar, babysim, musiklekis och när Rasmus och Emanuel gör allt det där man kanske borde göra som pappa, men som de tidigare undvikit.

- Podden blir ett test där vi ständigt utvärderar och utmanar oss själva till att bli bättre pappor, säger Emanuel Karlsten.

Under lanseringsveckan släpps ett avsnitt varje vardag, därefter publiceras ett i veckan. Bakom podden står produktionsbolaget Munck.

- Det finns gott om poddar med samtal män emellan men få av dessa sker på det förtroliga, ärliga och utforskande sätt som Emanuel och Rasmus visar prov på, säger Linda Karlsson, redaktionschef på Munck i Göteborg.

Stolt förstasponsor är TCO, en påverkansorganisation som just nu fokuserar på jämställdhetsfrågor. Mat.se kommer även de att stötta podden.

 

Om podden:

Emanuel Karlsten är journalist, programledare och krönikör. Bland annat i Sveriges Radio P1 och på Göteborgs-Posten. Rasmus Persson är journalist och programledare, senast i SVT. Innan det jobbade han fem år med egna och andras produktioner på Sveriges Radio P3. Han driver och medverkar även i Varieté Meduza. Munck levererar program till public servicekanaler i hela Skandinavien och gör poddar så som P3 Historia för Sveriges Radio, Matsamtalet för Lantmännen och Equalizer för Spotify.

 

Vid frågor kontakta:

Emanuel Karlsten 0702-772030
Rasmus Persson 073-7123007
Linda Karlsson på Munck 0768705425

Admin