Vi gör radio, podcast och TV

Nyheter

Det händer alltid mycket hos oss. Här är det senaste.

Munck Studios dubbelt nominerat till Prix Europa

Idag tillkännagavs de nominerade till Prix Europa - det europeiska mediepriset som årligen delas ut i Tyskland. Bland de nominerade återfinns två produktioner från Munck Studios - Fejk och Revet.

FEJK

Den tredje säsongen av podd- och radioprogrammet Fejk, som Munck producerar för UR, är nominerat till Prix Europa i kategorin Radio Current Affairs.

- Nu fick jag lite glädjefnatt, skrattar Anna Charlotta Gunnarson, producent, programledare och idéskapare av programmet.

- Vilket kvitto på att Fejk funkar även internationellt, att det går att göra superspännande folkbildning med humor! Sällan har jag slitit så hårt med ett kulturhistoriskt gräv som under sökandet efter den mångbottnade Rosa Parks. Vi vände på varje sten, granskade bilder och bisatser på detaljnivå, och aha-upplevelserna duggade tätt. Vi är så stolta nu!

Fejk är ett program som kompletterar historien och tittar närmare på varför och hur somliga fenomen och personer har betraktats som centrala, medan andra glömts bort. I det nominerade programmet Rosa Parks – den organiserade spontanprotesten tittar Anna Charlotta Gunnarson och David Silva närmare på vem Rosa Parks var och varför bilden av henne som en trött liten tant som “råkade” förändrade historien dominerar när hon istället kanske var en väldigt medveten aktivist.

- Underbart när en så kraftfull redaktion med ett viktigt uppdrag från UR, får uppmärksamhet för jobbet med både form och innehåll, säger Susan Myrdal, projektledare och redaktionschef på Munck Studios.

REVET

Den danska fiktionsserien Revet är nominerad i kategorin Radio Fiction. Detta drama är producerat av Munck Studios i Köpenhamn för Danmarks Radio.

- Vi är glada och stolta över Revet och ser verkligen fram emot att presentera det i Potsdam inför juryn i oktober," säger Karen Albertsen, VD på Munck Studios Köpenhamn.

Serien är baserad på manusförfattaren Christian Bengtsons personliga erfarenheter av att växa upp i en avlägsen del i Danmark med de utmaningar som är förknippade med det, särskilt för ungdomar som försöker hitta sin identitet och plats i livet.

- Själv är jag född och uppvuxen på nordvästra Jylland och har känt av de strukturreformer som har skapat grogrund för en centralisering som har splittrat Danmark. Den har gjort arbetarklassen och underklassen osynlig. De känner sig inte sedda. Vår huvudperson heter "Face", men har inget ansikte. Men genom honom kan vi komma bakom maktlöshetens och frustrationens mur och kanske se oss själva i hans drömmar, säger Christian Bengtson, som med serien vill komma nära känslor och dilemman som många ungdomar upplever.

Prix Europa pågår mellan den 18:e och 25:e oktober i Potsdam, Tyskland. Priset har delats ut delats ut sedan 1987 till produktioner i radio, TV och på internet.

Admin