Vi gör radio, podcast och TV

Nyheter

Det händer alltid mycket hos oss. Här är det senaste.

Munck producerar ljudboken Liket efter döden för Storytel

Rebecka Teglind, Brita Zilg och Kelda Stagg. Foto: Mattias Förnell.

Död och förruttnelse är deras vardag. Genom det populära Instagramkontot Liket efter döden sprider Brita Zilg, Rebecka Teglind och Kelda Stagg sin expertkunskap om vad som händer med människokroppen när livet är slut. För Storytel producerar Munck Studios ljudboksversionen av Liket efter döden. Premiär den 15:e maj 2023.

Serien består av tio avsnitt där trion, i samtal med kulturjournalisten Ika Johannesson, fokuserar på olika ämnen. Ämnen som bla tas upp är obduktioner, body farms och brottsplatser.

– Jag tror aldrig att man har hört någon beskriva förruttnelse och död på ett vackert, sakligt, odramatiskt och ibland till och med roligt sätt. Det är naturvetenskap, och jag tycker att vi har hittat en bra balans mellan ren fakta och samtal om känslor kring döden. Vi utbildar utifrån våra yrkesroller och erfarenheter, men vi reflekterar också över ämnet död och de reaktioner det väcker, säger Kelda Stagg, som vid sidan av sitt arbete för polisen är en flitigt anlitad expert i såväl tv-kanalernas morgonsoffor som i deckarförfattares researcharbete.

– Vi jobbar alla tre aktivt med stora fall, och vi är väldigt försiktiga med vad vi säger. Vi pratar i stort sett aldrig om svenska fall. När människor vill att vi ska ta upp något specifikt vänder vi oss i stället till case reports, vi kan titta på liknande fall i USA till exempel, för fakta. säger Rebecka Teglind.

Instagramkontot har trion drivit i två år. Det startades efter att de tre experterna kommit i kontakt med varandra i ett jobbärende och konstaterat att de hade mycket att prata om – och att deras olika yrkesroller tillsammans gav en bra helhetsbild. De skulle kunna göra nytta genom att nå ut till allmänheten med fakta. Kelda Stagg spådde att de nog snabbt skulle komma upp i 10 000 följare, på sikt kanske det dubbla. I dag har kontot drygt 30 000 följare och siffran tickar stadigt uppåt.

– Jag tänkte att hon var galen, det kommer aldrig att hända. Men det visade sig att det finns ett stort intresse för ämnet, och vi är glada att många ser så mycket fram emot att höra serien på Storytel, säger Brita Zilg.

Liket efter döden görs av Munck Studios för Storytel.

Arbetsgrupp:

Programledare: Brita Zilg, Rebecka Teglind och Kelda Stagg
Samtalsledare: Ika Johannesson
Ljudmix: Viktor Bergdahl, Fredrik Nordin, Emil Aspegren
Producent: Susan Myrdal
Projektledare: Lina Svanberg

Admin